İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

AB Anti-Damping Soruşturması-Lama Demiri (7216.50.91 GTIP)

Ana Sayfa/ Haberler/ AB Anti-Damping Soruşturması-Lama Demiri (7216.50.91 GTIP)
AB Anti-Damping Soruşturması-Lama Demiri (7216.50.91 GTIP)
AB Anti-Damping Soruşturması-Lama Demiri (7216.50.91 GTIP)

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan yazıda, AB tarafından Çin’in yanı sıra ülkemiz menşeli 7216.50.91 Gümrük Tarife Pozisyonu altında yer alan “Lama Demiri” ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması açılması için AB’nin ilgili ürün üreticileri tarafından AB Komisyonu’na başvuruda bulunulduğu belirtilmektedir.

Bilindiği üzere, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkeler, ticaret politikası önlemlerine başvurabilmekte ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirebilmektedirler. Bahse konu zarar olgusu, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamaları, ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete neden olması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.

 

Bu itibarla, AB tarafından bir anti-damping soruşturması başlatılması durumunda ülkemiz menşeli “Lama Demiri” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen ülkemiz menşeli ilgili ürün ithalatının AB yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığı değerlendirilecek olup soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde ülkemiz firmalarına anti – damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesi olasılık dahilindedir. Olası anti-damping soruşturması, ülkemizin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması’nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve AB’nin anti-damping uygulamalarına ilişkin mevzuatı çerçevesinde yürütülecektir.

Bu kapsamda, anti-damping soruşturması başlatılması halinde ilgili ürün ihracatı yapan üretici firmalarımızla iletişime geçilebilmesini teminen firma unvan, adres, iletişime geçilecek kişi ve e-posta adreslerini içerir bilgilerin 4 Kasım 2022 tarihine kadar demir@eib.org.tr adresine iletilmesi gerekmektedir.

 EİB