İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

AB’nin Anti-Damping Önlemleri Türkiye’yi De Kapsayacak

Ana Sayfa/ Haberler/ AB’nin Anti-Damping Önlemleri Türkiye’yi De Kapsayacak
AB’nin Anti-Damping Önlemleri Türkiye’yi De Kapsayacak
AB’nin Anti-Damping Önlemleri Türkiye’yi De Kapsayacak

AB Komisyonu, Rusya'ya yönelik huş ağacı kontrplaklarını kapsayan anti-damping önlemlerine Türkiye ve Kazakistan'ın da dahil edildiğini kamuoyuna duyurdu. Avrupa Birliği (AB), Rusya'yı hedef alan huş ağacı kontrplaklarına yönelik anti-damping tedbirlerini, Türkiye ve Kazakistan'dan yapılan ithalatları da kapsayacak şekilde genişletti.

AB Komisyonu'nun 13 Mayıs'ta yayımladığı 2024/1287 sayılı Uygulama Tüzüğü'nde ana hatlarıyla belirtilen tedbirlerin bu şekilde genişletilmesi, Kasım 2021'den itibaren 2021/1930 sayılı Uygulama Tüzüğü (AB) kapsamında belirlenen önceki vergilerden stratejik olarak kaçınılmasını hedefliyor.

Komisyon'dan yapılan açıklama şöyle:

"Başlangıçta, Rus huş kontrplaklarına uygulanan %14,4 ila %15,8 arasında değişen vergiler, haksız fiyatlı ithalat akışına karşı koymak için getirilmişti. Ancak daha sonraki ticaret modelleri, Türkiye ve Kazakistan üzerinden yapılan ithalatta kayda değer artışlarla stratejik bir kayma olduğunu ortaya koydu.

2023 yılında Rusya'nın Türkiye'ye kontrplak ihracatının iki kattan fazla artması, AB sanayi çıkarlarını temsil eden Woodstock Konsorsiyumu'nun savunuculuğunu takiben 21 Ağustos 2023 tarihinde başlatılan soruşturma işlemlerinin de teyit ettiği üzere, mevcut vergilerden kaçınmak için kasıtlı bir çaba gösterildiğini ortaya koymaktadır.

Soruşturma boyunca, Türkiye ve Kazakistan'daki bazı ihracatçı üreticilerin bu engelleme uygulamalarına karışmadıklarını göstermeye çalışmalarına rağmen, Komisyon birçoğunun iddialarını kanıtlayamadığını veya tam olarak işbirliği yapmadığını tespit etmiştir. Sonuç olarak kararlar, mevzuata uyum ve uygulamanın karmaşıklığını vurgulayan mevcut en iyi gerçeklere dayanılarak verilmiştir."