İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Avustralya’ya Yönelik İthalat Kısıtlaması Kararı

Ana Sayfa/ Haberler/ Avustralya’ya Yönelik İthalat Kısıtlaması Kararı
Avustralya’ya Yönelik İthalat Kısıtlaması Kararı
Avustralya’ya Yönelik İthalat Kısıtlaması Kararı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yerli kuşlarda yüksek derecede patojenik kuş gribi veya kuş gribi tespit edilmesinin ardından Cumartesi günü (25 Mayıs) yaptığı açıklamada 22 Mayıs 2024 itibarıyla Avustralya’nın Viktorya eyaleti menşeli ya da Viktorya üzerinden transit geçen bazı kümes hayvanları ve yan ürünlerine ithalat kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

ABD Tarım Bakanlığı Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi tarafından yapılan açıklamada ithalat kısıtlamalarının – bir sonraki resmi açıklamaya kadar - kümes hayvanları, ticari amaçlı kuşlar, ratitler, kuluçkalık kuş yumurtaları, işlenmemiş kanatlı et ürünleri ve yan ürünleri ile bazı taze kümes hayvanları olmak üzere bir dizi ürünü etkilediği belirtilmiştir.  

Diğer yandan, Avustralya Tarım, Balıkçılık ve Ormancılık Bakanlığı, ABD'nin ithalatı kısıtlama kararı almasının "anlaşılabilir" olduğunu ve ikili ticaretteki aksaklıkları en aza indirmek için çalışmaların devam ettiğini kaydetmiştir. Victoria Çiftçiler Federasyonu Başkanı Danyel Cucinotta ise ihracata yönelik düzenlemelerden en az etkilenmek adına örgütün yerel çiftliklerdeki yayılmayı kontrol altına almaya odaklandığını belirtmiştir.

Bununla birlikte, Avustralya’nın diğer eyaletlerinden gelen kanatlı et ürünlerine herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.

Ayrıca, ABD tarafından Avustralya'daki kuş gribi vakası (H7N3) ile bağlantılı olan H5N1 virüsünün Mart ayı sonunda süt ineklerinde ilk kez keşfedilmesinden sonra Avustralya’da ise yakın zamanda Hindistan’dan dönen bir çocukta görülen yüksek derecede patojenik A(H5N1) kuş gribinin ilk insan vakası olduğu doğrulanmıştır.