İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Çin, Avustralyalı Beş Büyük Et Üreticisine Yönelik İthalat Engelini Kaldırdı

Ana Sayfa/ Haberler/ Çin, Avustralyalı Beş Büyük Et Üreticisine Yönelik İthalat Engelini Kaldırdı
Çin, Avustralyalı Beş Büyük Et Üreticisine Yönelik İthalat Engelini Kaldırdı
Çin, Avustralyalı Beş Büyük Et Üreticisine Yönelik İthalat Engelini Kaldırdı

Malumları olduğu üzere, Avustralya'nın pandemi başlangıcında Covid-19'un kökenine dair bağımsız inceleme istemesi çağrısını takiben Çin, 2020 ve 2022 yılları arasında çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren Avustralyalı üreticilere birtakım ithalat engelleri açıklamıştı.

Aradan geçen zamanda eyalet hükümetleri ve federal hükümet düzeyinde çeşitli alanlarda temaslar kurularak ticari ilişkilerin ve diyalogun yeniden ele alınması gündeme geldi. Bu çerçevede, Avustralya Hükümeti 30 Mayıs 2024 tarihinde, Çin'in beş Avustralyalı sığır eti işleme kuruluşuna yönelik askıya alma işlemlerini sona erdirdiğini ve bunun derhal yürürlüğe girdiğini doğrulamıştır. Sekiz sığır eti işleme tesisinin askıya alınması şu anda kaldırılırken iki tesisin askıya alınma kararı devam etmektedir.

Diğer yandan, Mayıs 2022 seçimleri öncesinde Çin tarafından uygulanan ticaret engellerinin, Avustralya’nın ihracatında yaklaşık 20,6 milyar dolarlık (AUD) bir düşüşe neden olduğu değerlendirilmektedir. Çin'in o zamandan bu yana, Dışişleri Bakanı Penny Wong tarafından gerçekleştirilen 30 Mayıs’taki duyuru da dahil olmak üzere, engelleri aşamalı olarak kaldırması, 1 milyar dolardan daha az ihracatın engellenmeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Engellerin kaldırılmasının Avustralya arpası, pamuk, yulaf samanı, şarap, kömür, bakır cevheri ve kereste tomrukları için 11,5 milyar dolardan fazla bir etki yarattığı tespit edilmektedir.