İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Çin ve Avrupa Elektrikli Araç Gümrük Tarifesi Görüşmelerine Başladı

Ana Sayfa/ Haberler/ Çin ve Avrupa Elektrikli Araç Gümrük Tarifesi Görüşmelerine Başladı
Çin ve Avrupa Elektrikli Araç Gümrük Tarifesi Görüşmelerine Başladı
Çin ve Avrupa Elektrikli Araç Gümrük Tarifesi Görüşmelerine Başladı

Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyüğü olan Çin'in elektrikli araç sektörünü önemli ölçüde etkileyebilecek bir hamleyle, Çin elektrikli araçlarına (EV) yönelik geçici gümrük vergilerini 5 Haziran'a kadar açıklayacak. Beklenen gümrük vergileri, Çinli elektrikli araç üreticileri için milyarlarca dolarlık yeni maliyet getirebilir ve Avrupa ile Çin arasında bir müzakere turuna yol açabilir.

Her iki tarafın da bir anlaşmaya varmak için teşvikleri var. Çin'in elektrikli araç sektörü, yurtiçi marjlar düştükçe, dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Avrupa'ya ihracat yoluyla karlılığını sürdürmek istiyor. Alman otomobil üreticileri ise maliyetleri düşürmek için Çin'in otomobil pazarına erişim ve elektrikli araç ortaklıkları peşinde.

2023 ticaret rakamlarına göre, Avrupa Birliği gümrük vergilerindeki %10'luk bir artış, Çin'in elektrikli araç ihracatçılarına yaklaşık 1 milyar dolara mal olacaktır. Çinli elektrikli araç üreticileri Avrupa'ya ihracatlarını arttırdıkça bu rakam da artmaya hazırlanıyor. Geçmişte, AB'nin Çin ithalatına yönelik sübvansiyon soruşturmaları, işbirliği yapan şirketler için yaklaşık %9 ila %26 arasında değişen ek vergilere yol açmıştı ve analistler EV tarifelerinin bu emsallerle uyumlu olmasını bekliyor. Yeni vergiler Temmuz başından itibaren yürürlüğe girebilir ve geriye dönük olarak önceki üç aya uygulanabilir.

Çin, yaklaşan müzakerelere hazırlıklı olduğunu belirterek olası misilleme tedbirleri veya tavizler önerdi. Örneğin, Çin'in AB Ticaret Odası geçen hafta Pekin'in büyük motorlu otomobil ithalatında gümrük vergilerini %25'e çıkarmayı düşündüğünü belirtti. Buna ek olarak, Çin'in AB'nin otomobil ithalatına uyguladığı gümrük vergisini %15'ten %10'a indireceği konuşuluyor.