İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Geçici İthal Edilen Konteynerin Geçerli Bir Konteyner Numarası

Ana Sayfa/ Haberler/ Geçici İthal Edilen Konteynerin Geçerli Bir Konteyner Numarası
Geçici İthal Edilen Konteynerin Geçerli Bir Konteyner Numarası
Geçici İthal Edilen Konteynerin Geçerli Bir Konteyner Numarası

Geçici İthal Edilen Konteynerin Geçerli Bir Konteyner Numarasına Sahip Olması Neden Önemlidir. Geçici ithal edilmek istenen konteynerlerin sahipleri veya işletenleri tarafından gümrük idaresine beyanda bulunulması gerekmektedir. Uluslararası dolaşımda bulunan konteynerlerin sisteme dahil olabilmesi için ise, öncelikle Geçici İthalat Sözleşmesinin (İstanbul Sözleşmesi) belirlediği teknik standartları sağlamaları gerekmektedir.

Konteynerlerin standartları taşıyıp taşımadığına ilişkin işlemler ilgili uluslararası kuruluşlarca yetkilendirilmiş BIC (Uluslararası Konteynerler Bürosu) tarafından yürütülmektedir.

BIC tarafından sisteme dahil edilen ve kodlama işlemleri yapılan konteynerler için, ilk 4 hanesi harf, son 8 hanesi ise rakamlardan oluşacak biçimde bir konteyner numarası verilmektedir.

Söz konusu numaranın “check digit” olarak adlandırılan kontrol hanesi, konteyner numarasının geçerli olup olmadığının anılan kuruluşun internet sitesinden sorgulanmasına imkân vermektedir.

Gümrük mevzuatımız uyarınca, ülkemize getirilen konteynerlerin geçici ithali için Giriş Konteyner Kayıt ve Takip Formu verilmesi gerekmekte olup, mevcut durumda bu Form elektronik ortamda giriş gümrük idaresine sunulmaktadır.

Geçici ithal edilmek üzere beyan edilen konteynerlerin numaralarının geçerli olup olmadığı BİLGE Sistemi tarafından BIC üzerinden sorgulanmakta ve Sözleşmeye uygun geçerli bir konteyner numarasına sahip olmayan konteynerlerin tesciline Sistem izin vermemekte “Prefix Hatası” vermektedir.

Diğer taraftan, geçerli bir numaraya sahip olmayan bu konteynerlerin geçici ithali kısmi muafiyet kapsamında yapılmaktadır.

Kısmi muafiyet yoluyla geçici ithalat rejimi için öncelikle gümrük idaresinden Tek Pencere Sistemi (TPS) üzerinden izin alınması gerekmektedir. Eşyanın serbest dolaşıma girmiş olması halinde alınacak vergileri tutarının %3'ü her ay için hesaplanarak peşin olarak tahsil edilmekte, ayrıca peşin alınan bu vergi dışında kalan tutar için teminat verilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, geçerli bir konteyner takip numarasına sahip olan konteynerlerin ülkemize geçici girişleri, Giriş Konteyner Kayıt ve Takip Formu ile elektronik ortamda yapılmakta olup, tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejimi kapsamındaki bu işlemler için gümrük idarelerince ayrıca başka bir belge ve teminat aranmamaktadır.

Bununla birlikte, Sözleşme kapsamında yer almayan konteynerlerin ise kısmi muafiyet kapsamında geçici ithal edilmeleri gerekmektedir. Bu durumda, hem geçici ithal izni alınması, hem her ay için %3 vergi ödenmesi hem de peşin ödenen bu verginin dışında kalan ithalat vergileri tutarı için teminat verilmesi gerektiğinden, tescil aşamasında sorun yaşamamak adına geçici ithal edilmek istenen konteynerlerin numaralarının geçerli olup olmadığının BIC internet sitesinden sorgulanması önem arz etmektedir.