Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle bazı mevzuatta değişiklikler yapılarak, - 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, belirli ülkelerden ithal edilen ürünlerin zorunlu uygunluk değerlendirmesinden muafiyetine dair prosedür iptal edildi. - 1 Ocak 2024'ten itibaren ithal malları devlet dilinde etiketleme prosedüründe değişiklikler yapıldı. Buna göre;
Tüketim mallarının ithalat rejimine kaydı için, malların devlet dilinde işaretlenmesi gerekli değildir. Ancak, 1 Ağustos 2020'den bu yana, devlet dilinde işaretlenmemiş belirli tüketim malları için uygunluk belgesi düzenlenmemektedir (29.06.2018 tarihli ve PP-3818 sayılı Karar, 3. madde). Şimdi aynı kural, sıhhi-epidemiyolojik sonucun verilmesini kapsayacak şekilde genişletildi.
Bu nedenle, 1 Ocak 2024'ten itibaren, ilgili Bakanlar Kurulu listelerinde yer alan mallar için eğer üretici, yetkili temsilcisi veya ithalatçısı, ambalaja devlet dilinde işaretleme yapmadıysa, uygunluk sertifikası ve sıhhi ve epidemiyolojik sonuç düzenlenmeyecektir. İşaretleme, Özbek dili Latin alfabesiyle yazılacaktır.
Daha önce olduğu gibi, devlet dilinde işaretleme, tüketici ambalajı olmayan ve kendi ihtiyaçları için ithal edilen mallar için gerekli değildir (bkz. 13 Mayıs 2013 tarihli 127 sayılı BKK'nın 4. maddesi).
- - 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, ilaç ve tıbbi ürünlerin ithalatında gümrük kıymetinin %1,2'si tutarında alınan gümrükleme ücreti kaldırıldı.
Aşağıdakileri sağlayan teklifler geliştirilecektir:
- - 1 Ekim 2023'e kadar mal ithalatı için lisans verme sürecinin otomasyonuna (dijitalleştirilmesine) ilişkin;
- - 1 Ocak 2024'e kadar taşıma maliyetlerinin karşılanması için sübvansiyon sisteminin Dünya Ticaret Örgütü gerekliliklerine uyarlanmasına ilişkin;
- - 1 Kasım 2023 tarihine kadar, ürünleri “ihracat” ve “ithalat” gümrük rejimlerine işlemek için alınan gümrük harçlarının oranlarının Dünya Ticaret Örgütü gerekliliklerine uygun olarak birleştirilmesine ilişkin.