TPS-OIC kapsamında ilk ihracat Ürdün'e yapıldı...Ticaret Bakanlığı Aliağa Gümrük Müdürlüğü tarafından onaylanan belge sonrası ihracat ürünü kumaşın yer aldığı konteynerler gemilere yüklendi.
Anlaşma kapsamında Türkiye'den yapılan ilk ihracat, İzmirli bir firmanın Ürdün'e gönderdiği 54 ton kumaş oldu.
Ürünlerin ihracatı için ilk kez "TPS-OIC Menşe İspat Belgesi" kullanıldı
Aliağa Gümrük Müdürlüğü tarafından onaylanan belge sonrası ihracat ürünü kumaşın yer aldığı konteynerler gemilere yüklendi.
Vergi muafiyeti sağlıyor
Aliağa Gümrük Müdür Yardımcısı Yiğit Erdevir, İSEDAK'ın ticaret alanındaki projesi TPS-OIC kapsamındaki ilk işlemi yaptıklarını söyledi.
Gümrük müşavirleri, mükellefler tarafından doldurulan menşe ispat belgesinin kontrolünü yaptıklarını kaydeden Erdevir, şu bilgileri verdi:
"Eğer mevzuata uygunsa onaylayıp mühürlüyoruz. Bu eşyanın ülkemize ait olduğunu, ülkemizde üretildiğini ve ülkemizden ihraç edildiğini onaylıyoruz. Resmi bir mühür ile ülkemize ait olduğunu gösteren bir belge hazırlıyoruz. Bunu İİT üyesi ülkelere gönderdiğimizde onlar da eşyanın bize ait olduğunu ispatlıyor ve dolayısıyla vergi muafiyeti sağlayarak kendi ülkelerine ithalatını yapıyorlar."
Erdevir, menşe ispat belgesinin vergi muafiyetini sağladığını, bu sayede ihracatın da hızla artacağını kaydetti.
Yiğit Erdevir, anlaşmanın ve yeni uygulamanın vatana, millete hayırlı olması dileğinde bulundu.
Türkiye dahil 13 ülkenin taraf olduğu anlaşma çeşitli ürünlerde gumruk vergisi indirimi getiriyor.
Ayrıca, yeni müzakereler ile hem taraf ülke sayısının artırılmasına hem de ürün kapsamının genişletilmesine yönelik Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların girişimlerde bulunulması öngörülüyor.