İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Irak: Ticaret ve Devlet Gelirleri Üzerine Dijital Gümrüklerin Katkısı

Ana Sayfa/ Haberler/ Irak: Ticaret ve Devlet Gelirleri Üzerine Dijital Gümrüklerin Katkısı
Irak: Ticaret ve Devlet Gelirleri Üzerine Dijital Gümrüklerin Katkısı
Irak: Ticaret ve Devlet Gelirleri Üzerine Dijital Gümrüklerin Katkısı

Ekim 2023'te Irak, gümrükleme süreçlerini dijitalleştirmek, dolandırıcılık risklerini azaltmak ve sınır ötesi ticareti kolaylaştırmak için BM Ticaret ve Kalkınma (UNCTAD) tarafından desteklenen önde gelen bir gümrük otomasyon yazılımı olan ASYCUDA World'ü başlattı.

Uluslararası standartlara uygun olan yazılım, Irak'ın manuel, kağıt tabanlı gümrükleme süreçlerinin yerini alarak tüccarların zaman ve maliyet tasarrufu için gerekli tüm evrak işlerini çevrimiçi olarak tamamlamalarını sağlamayı amaçlıyor.

ASYCUDA World'ün Irak'ta faaliyete geçtiği Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Ocak-Mayıs 2024 döneminde gümrük gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %215'in üzerinde artış gösterdi.

Ocak ve Mart ayları arasında havalimanındaki ithalat işlemleri 2023'ün ilk çeyreğine göre %120 artarak son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İş dünyası da yeni prosedür ve düzenlemelere uyum sağlamak için etkin bir şekilde harekete geçti. Ekim 2023'ten bu yana, 2.800'den fazla beyan sahibi ASYCUDA World aracılığıyla gümrüklere yaklaşık 65.600 beyanname sundu.

Şu anda yazılım, Irak'ın en büyük dokuz gümrük ofisinde çalışır durumda ve bu ofisler toplamda ülkenin uluslararası ticaretinin hacim olarak %81'ini oluşturuyor.