İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Paslanmaz Çelik Tüketicileri Olası Anti Damping Önlemi Maliyet Artışı

Ana Sayfa/ Haberler/ Paslanmaz Çelik Tüketicileri Olası Anti Damping Önlemi Maliyet Artışı
Paslanmaz Çelik Tüketicileri Olası Anti Damping Önlemi Maliyet Artışı
Paslanmaz Çelik Tüketicileri Olası Anti Damping Önlemi Maliyet Artışı

Türkiye ’de paslanmaz çelik işleyen ve kullanan firmaların oluşturduğu 10 farklı sivil toplum kuruluşunun ortak bildirisinde, yüksek gümrük vergisi ve olası anti damping önleminin binlerce yerel işletmeyi olumsuz yönde etkileyeceğinin altı çizildi.

Türkiye ’de yeterli kapasitenin bulunmadığı dile getirilen bildiride Çin, Endonezya ve Tayvan menşeli paslanmaz çelik ürünlerine yönelik anti damping soruşturması kapsamında %20 vergi getirilmesi talebinin, artan maliyetler karşısında halihazırda zor durumda olan paslanmaz çelik kullanan sektörlerde endişe yarattığı ifade edildi.

31 Aralık 2023 tarihinde söz konusu ürüne yönelik gümrük vergisinin %8’den %12’ye yükseltilmesi, maliyetleri artırarak paslanmaz çelik kullanan birçok sektörü rekabet gücü açısından olumsuz etkiledi.

Bildiride, “Gümrük vergisine tabi olmayan Avrupa Birliği ve Güney Kore firmaları da daha önce olduğu gibi ürün fiyatlarını vergi artışına paralel olarak arttıracaktır.

Dolayısıyla yurt dışına döviz çıkışı yüksek miktarlarda devam edecek. Bu artıştan en büyük zararı ülkemizin reel sektörü ve ekonomisi görecektir,” ifadelerine yer verildi. Basın toplantısında, sektörlerin geleceği için paslanmaz çelik ürünlerinde gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin yanı sıra anti damping soruşturma başvurusunun reddedilmesi talep edildi.