İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Rusya’da Beyaz Eşyada Türk ve Çin Malı Etkisi

Ana Sayfa/ Haberler/ Rusya’da Beyaz Eşyada Türk ve Çin Malı Etkisi
Rusya’da Beyaz Eşyada Türk ve Çin Malı Etkisi
Rusya’da Beyaz Eşyada Türk ve Çin Malı Etkisi

Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlar sonucu Rusya’dan ayrılan Batılı beyaz eşya elektronik pazarı Türkiye ve Çinli firmalara kaldı. Rus pazarında farklı ürün gruplarında Ukrayna krizi öncesine göre Türkiyeli ve Çinli firmalar pazar paylarını rekor seviyede artırdı. Çamaşır makinesinde 2023’ün birinci çeyreğinde Çinli Haier (yüzde 16), İtalyan Indesit (yüzde 10,4) ve Türk Beko (yüzde 10,1) ilk üçteki markalar oldu.

Ukrayna krizi öncesi Rus pazarında Koreli LG, Samsung ve Çinli Haier zirvedeydi.    Bulaşık makinesinde benzer bir tablo yaşandı. 2023’te Haier pazarın yüzde 14,3’üne hakim olurken onu yüzde 11 ile Indesit, yüzde 6,6 ile Rus Biryusa, yüzde 6,2 ile Belaruslu Atlant ve yüzde 6,2’lik pazar payı ile Türk Beko takip etti. Ukrayna krizi öncesine bu ürün grubunda LG, Indesit, Haier, Bosch ve Atlant en yüksek pay sahibi markalardı.  

Benzer bir tablo akıllı telefon piyasasında da yaşanıyor. Akıllı telefonda Koreli Samsung’un yerine Çinli Xiaomi, diz üstü bilgisayarda HP’nin yerine Tayvanlı MSI, televizyonda Samsung’un yerine Haier zirveye yerleşti. Apple’ın akıllı telefonda yüzde 15,5 olan pazar payı yüzde 9,3’e, Samsung’un yüzde 31,9 olan payı yüzde 12,4’e geriledi. 

Küçük ev aletleri piyasasında da paralel ithalat yöntemiyle Türkiye’den Rusya’ya giren malların payı da arttı.