Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyon ve buna tepki olarak Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, ülkenin lojistik haritasını alt üst etti. Kommersant gazetesinde çıkan bir değerlendirme Rusya'nın ithalat ve ihracat için kullandığı yeni lojistik koridorlarını mercek altına alıyor.
Değerlendirmede piyasadan çekilen operatörler ve kapanan güzergahlar nedeniyle maliyetlerin arttığına ve teslimat sürelerinin uzadığına dikkat çekiliyor.
Mart-nisan döneminde Avrupa'dan taşınan yüklerin maliyetindeki artış yüzde 80'i buluyor.
Oluşan yeni lojistik koridorlarından bir tanesi Avrupa-Türkiye-Azerbaycan-Dağıstan. Daha önce Baltık ülkeleri, Polonya ve Belarus üzerinden taşınan Avrupa ürünlerinin bir bölümü artık bu yeni koridoru izleyerek Rusya'ya ulaşıyor.
ABD ve İngiltere'den taşınan mallar ise önce Finlandiya, Helsinki'ye, daha sonra da buradan lojistik firmalar aracılığıyla Rusya'ya getiriliyor.
Çin ve diğer Güney Asya ülkelerinden gelen mallar ise Rusya'nın Uzak Doğu limanlarından ülkeye giriş yapıyor. Bu güzergaha alternatif bir seçenek de malların önce deniz yoluyla Türkiye'ye ulaştırılması, daha sonra Kara Deniz üzerinden Novorossiysk limanına getirilmesi şeklinde.
Değerlendirmede Rusya ile Türkiye arasındaki havayolu iletişimin artması, sevindirici bir gelişme olarak yorumlanıyor. Rusya'dan Türkiye'ye yapılan aylık uçak seferi sayısı 470'e ulaşmış durumda.
Bu artışın ithalat ve ihracat açısından pozitif bir gelişme olduğuna dikkat çekildi.