Sırbistan Gümrük İdaresi, Avrupa Birliği'nin 9 milyon avro yatırım yaptığı, gümrük prosedürlerinin AB standartlarına uygun otomasyonu ve modernizasyonuna yönelik e-Gümrük projesinin uygulamaya başladığını duyurmuştur. Söz konusu projenin Sırbistan Ticaret Odası'nda yapılan sunumunda, projenin gümrük sektörünü geliştirmek ve uluslararası ticareti kolaylaştırmak amacıyla başlatıldığı söylenmiştir.
Bahsi geçen proje, Sırbistan Gümrük İdaresinin modernizasyonu ve 29. fasıldan kaynaklanan standart ve yönetmeliklere uyumun yanı sıra Sırbistan'ın AB gümrük koduna uyumunun gerekliliğine işaret etmesi bakımından da önemlidir. AB Delegasyonu temsilcisi Martin Klaucke, bazı şeyler daha önce yapılmıştı, ancak şimdi gümrük prosedürlerinde tamamen dijitalleştirilmiş bir yönetime sahip olacağız, bu da hizmetlerin sunulması ve AB üyeliği konusunda ileriye doğru bir adım olacaktır dedi. Sırbistan Hükümeti'nin dijitalleşme, dijital dönüşüm, e-Devlet'in uygulaması, evrak ve formların azaltılması, hükümet ve vatandaşlar için tasarruf sağlanması konularında çalıştığını ve bunun Sırbistan'daki faaliyetler üzerinde doğrudan bir etkisi olacağını sözlerine ekledi. Klaucke ayrıca, yeni sistemin daha hızlı, daha ucuz, daha şeffaf ve daha öngörülebilir bir gümrük prosedürü sağlayacağını ve özel sektör üzerinde olumlu bir etki yaratacağını, ayrıca mal ve hizmet ekonomisinin daha iyi bir şekilde bütünleşmesine yol açacağını belirtti.
Sırbistan Gümrük İdaresi Müdür Yardımcısı Natasa Mirkovic ise projenin Mayıs ayı sonundan bu yana etkin bir şekilde uygulandığını hatırlatarak, ithalat, ihracat ve gümrük kararları olmak üzere üç BT sisteminin de Aralık 2025'te tam olarak uygulamaya geçmesinin beklendiğini ve projenin Mayıs 2026 sonunda tamamlanacağını belirtti.
Maliye Bakanlığı Devlet Sekreteri Gojko Stanivukovic, Gümrük İdaresinin kapasitesinin geliştirilmesi ve gümrük sistemlerinin otomasyonu ile AB gümrük düzenlemelerine uyumun sağlanacağına dikkat çekerek, bunun Gümrük Birliği ile ilgili 29. faslın kapatılmasına yönelik gerekliliklerin yerine getirilmesinde çok önemli bir adım olduğunu söyledi.
Sırbistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Milan Trivunac ise tüm alanlarda dijitalleşmeye gerçekten ihtiyaç duyulduğunu, bunun ekonomik büyüme, yeniliklerin uygulanması ve ekonominin rekabet gücünün arttırılması için bir ön koşul olduğunu ve "kağıtsız işlemlere" geçilmesiyle ekonomi ile gümrük organları arasındaki sürekli temasın mümkün olduğunca azaltılacağını hatırlattı.