İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesinde Değişiklik

Ana Sayfa/ Haberler/ Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesinde Değişiklik
Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesinde Değişiklik
Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesinde Değişiklik

Bilindiği üzere, tarım ürünleri ihracatı öngören dahilde işleme izin belgesi (DİİB) düzenlenmesinde uyulacak esaslar, İhracat:2016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi ile belirlenmektedir.

Mezkur Genelge'nin 7'nci maddesinin birinci fıkrasının;

“Buğday” başlıklı birinci bölümü çerçevesinde, buğdaydan mamul ürünlerden dönemsellik şartına tabi olanların tereddüde mahal verilmeksizin Genelge’den anlaşılması ve faal bir tesisi (fabrika binası) kiralayarak kendi adına kapasite raporu alan firmalar için ihracat taahhütlerinin tamamlanmasının ardından indirimli teminattan yararlanılabilmesi hususlarına yönelik;

"Mısır" başlıklı ikinci bölümü çerçevesinde, organik kırık mısır ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında asgari randıman oranının değiştirilmesi hususunda 26.07.2024 tarihli Makam Onayı marifetiyle değişikliğe gidilmiş olup  söz konusu değişikliklerin derç edildiği Genelge metnine, Ticaret Bakanlığı internet sitesinin İhracat Mevzuatı bölümünden (https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi) erişim sağlanabilmektedir.

(Değişik: 26/07/2024) Buğday unu, bulgur ve aşurelik buğday ihracatında; işbu Genelge’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, fabrika binası kendisine ait olan firmalar tarafından ilk DİİB’de azami 1.500 ton buğday ithalatı yapılabilir. 

Sadece faal bir tesisi (fabrika binası) kiralayarak kendi adına kapasite raporu alan firmalar tarafından ise; ilk DİİB’de azami 1.500 ton, daha sonraki DİİB’lerde ise firma performansı dikkate alınarak, açık DİİB’ler kapsamında miktar bazında asgari % 50 ihracat gerçekleşmesi kaydıyla, azami 7.000 ton buğday ithalatı yapılabilir. Bu firmalar için, Tebliğ’in 9’uncu maddesinin yedinci fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla indirimli teminat uygulanmaz.

(Değişik: 26/07/2024) Organik kırık mısır ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında; döviz kullanım oranının %80’i aşmaması, eşdeğer eşya kullanılmaması, indirimli teminat uygulanmaması, asgari %85 randıman oranının esas alınması, üretim aşamasında herhangi bir fire öngörülmemesi, ikincil işlem görmüş ürün olarak kepek ve rüşeymin beyan edilmesi, ithal edilen ürünün ihraç edilen ürün bünyesinde yer aldığına dair ayniyatın yapılması, ihraç edilecek ülkenin DİİB başvurusu esnasında açıkça belirtilmesi ve bir takvim yılı içerisinde ihracatı öngörülen organik kırık mısır miktarının firmanın yıllık üretim kapasitesini aşmayacak şekilde sınırlandırılması kaydıyla organik mısır ithalatı yapılabilir. Bu kapsamda, sadece DİİB özel şartında belirtilen ülkeye gerçekleştirilen ihracatlar DİİB’in ihracat taahhüdüne sayılır. Ayrıca, söz konusu DİİB’ler kapsamındaki organik mısır ithalatında dönemsel ithalat kısıtlaması uygulanmaz. Anılan DİİB başvuruları kapsamında, ihraç ve ithal listesinde yer alan ürünlere “organik” ibaresinin eklenmesi ve ihraç edilecek ürünün ülkemiz organik mevzuatı çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılarak organik olduğunun tespit edilmiş olması gerekmektedir.