İnönü Mh., Kayışdağı Cd., Oğuşlar İş Merkezi No: 200, K: 4, D: 7, Ataşehir/İstanbul

Türkiye’nin Rusya’ya İhracatında Keskin Artış

Ana Sayfa/ Haberler/ Türkiye’nin Rusya’ya İhracatında Keskin Artış
Türkiye’nin Rusya’ya İhracatında Keskin Artış
Türkiye’nin Rusya’ya İhracatında Keskin Artış

Batı yaptırımları sonrasında ithalat ve ihracatta yüzünü dost ülkelere çeviren Rusya’nın Türkiye ile ticaret hacmi rekora doğru giderken, Türkiye’nin meyve ve sebze ihracatını ocak-kasım döneminde Rusya’ya ihracatını yüzde 41’den fazla artırdığı kaydedildi.

Bu yılın 1 Ocak 2022 ile 30 Kasım 2022 tarihleri arasında yaş sebze meyve sektöründe Türkiye’nin Rusya’ya dış satımı değer bazında yüzde 41,4 artışla 6 milyar 667 milyon 145 bin dolara yükseldiği gözlemlenirken, bir önceki yılın aynı döneminde bu rakam 4 milyar 715 milyon 783 bin dolar olmuştu.

Buna göre Türkiye, dış satımını ocak-kasım döneminde değer bazında en fazla 1 milyar 951 milyon dolar ile Rusya Federasyonu’na artırdı.

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (İYMSİB) verilerine göre bu yılın ocak-kasım dönemini kapsayan 11 aylık süreçte Rusya’ya 168,3 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç edildiği de belirlenirken, Türkiye’den yalnızca kasım ayında 354,9 milyon dolarlık yaş meyve sebze ithal eden Rusya’nın lider olduğu da belirlendi.

Rusya ile ilgili dengeli dış politikasının da ihracat gelirlerine yansıdığı Türkiye’nin, Rusya’ya ihracatında hiçbir sorun yaşamadığı kaydedilirken, yalnızca Ağustos 2022 döneminde Türkiye’nin Rusya’ya 949 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirerek rekor kırdığı da gözlemlendi.

Türkiye’nin ihracat hacimlerindeki keskin artışı Rusya’yı alternatif tedarikçiler aramaya zorlayan Batı yaptırımlarına bağlayan uzmanlar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin sürekli olarak yükseleceğinden emin.

Uzmanlar, Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle küresel tedarik zincirinde görülen aksamalar ve ülkelerin Rusya ile ticari ilişkilerinin olumsuz etkilenmesine karşın Türkiye’nin sürdürdüğü denge stratejisi ve etkili dış politikayla birlikte Rusya’ya ticaretini etkin şekilde sürdürmeye devam ettiğini vurgularken, aynı zamanda paralel ithalat için merkez haline geldiğinin de altını çiziyor.