Endonezya iç mevzuatı kapsamında halihazırda Helal Sertifikası alınması hayvansal tüm ürünlerin ithalinde zorunlu olup gıda ve içecek ürünlerinde Helal Sertifikası 2024 yılında zorunlu hale gelecektir. İlaç, medikal, biyolojik ürünler ile ev içinde kullanılan sağlık ekipmanları sektörleri için zorunlu Helal Sertifika uygulaması ise 2026 ve 2029 yıllarında başlayacaktır.
2021 yılı ikinci yarısı itibariyle Endonezya Helal Ürünler Garanti Ajansı (Badan Penyelenggara Jaminan Produk Halal BPJPH), getirilen yeni düzenlemeler kapsamında tek yetkili otorite olarak belirlenmiş olup düzenleyici ve denetleyici kuruluş olarak faaliyet göstermektedir.
Bu çerçevede bir ülkede düzenlenen helal belgelerinin Endonezya nezdinde kabul edilebilmesi için o ülkenin bu alandaki yetkili kuruluşu ile BPJPH arasında imzalanacak Mutabakat Zaptı (MOU) ardından yapılacak düzenlemeler neticesinde mümkün olabilmektedir. Bu itibarla, konuya ilişkin olarak HAK ile BPJPH arasındaki müzakereler neticelenmiş ve bahse konu MOU, ülkemizden T.C. Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Başkanı Sayın Zafer SOYLU'nun katıldığı, Endonezya'da gerçekleşen Helal 20 (H20) Zirvesi kapsamında 18 Kasım 2022 tarihinde imzalanmıştır.
Bunun akabinde, HAK tarafından akredite edilmiş kurum/kuruluşların BPJPH'ya başvurma yolu açılmış olup BPJPH tarafından talep edilen hususların sağlanarak mezkur kurum tarafından kabul edilmeleri halinde düzenleyecekleri helal belgelerinin Endonezya nezdinde tanınması mümkün olabilecektir.